11x must sees & do’s op Penang

DSC_2298

Een van de leukste plekken waar we in Maleisië geweest zijn vond ik het eiland Penang. Een ontzettend veelzijdig eiland waar je je zo een week zou kunnen vermaken. Penang schijnt de populairste bestemming van Maleisië te zijn en dat is niet zonder reden! Wat je er dan zoal zou moeten doen, lees je hier!

11x must sees & do’s op Penang

Tweederde de inwoners van Penang is Chinees, en dat zie je: veel Chinese winkels en héél veel Chinees eten. Maar je ziet het ook aan het aantal vrouwen dat een hoofddoek draagt. Waar in de rest van Maleisië nagenoeg iedere vrouw een hoofddoek draagt, is dat in Penang juist omgekeerd: daar zie je amper vrouwen die er een dragen. Tot zover een heel klein stukje achtergrond over het eiland, door naar de tips!

#1: Penang Hill

Penang hill

Wat een geweldig uitzicht heb je over het eiland vanaf Penang Hill! Een absolute aanrader als je het mij vraagt. De kaartjes om met het bergtreintje omhoog te komen waren wel aan de prijs (iets van 12 euro – veel voor Aziatische begrippen), maar waren het meer dan waard!

#2: Kek Lok Si Tempel

Kek lok si penang

De grootste buddhistische tempel van Maleisië is de Kek Lok Si tempel. Het is echt een ontzettend indrukwekkende en vooral ook kleurrijke tempel met een prachtig uitzicht over Penang. Zeker een bezoekje waard!

#3: Penang National Park

Penang National Park

Zelf hebben we het national park uiteindelijk niet gezien, dit omdat de canopy walk, de reden dat we naar Penang National Park wilden, dicht was en het veel te warm was voor een hike naar Monkey beach. Wat we er wel zagen waren drijvende huizen (Clan Jetties) die je ook dichterbij, in Georgetown zelf kunt bekijken. De Clan Jetties zitten daar aan  het water, net iets zuidelijker dan Weld Quay bus station en de ferry terminal met ferries vanuit Butterworth.

#4: Batu Ferringhi

Wanneer je graag op Penang ook een bezoekje aan het strand wilt brengen, is Batu Ferringhi de beste plek. Eigenlijk is het een vakantiedorpje opzich met heel veel hotels, restaurants en grote luxe shoppingmalls langs Gurney Drive (aan de kust als je vanuit Batu Ferringhi richting Georgetown gaat). Aan de ‘buitenkant’ van Batu Ferringhi tref je de rustigste, kleine strandjes.

#5: Love Lane, Georgetown

Love lane penang

Het leukste straatje van Georgetown is zonder meer Love Lane. Het rustige straatje loopt vanaf Lebuh Chulia (waar je ook veel leuke eettentjes en barretjes hebt) in noordelijk richting, richting het water. Het straatje zelf is een verzameling van barretjes, kleine ho(s)tels en artwinkeltjes. Je moet hier vooral heen vanwege de relaxte backpackerssfeer en gezelligheid.

#6: Little India, Georgetown

Indias eten

Een ander leuk gedeelte van de stad is Little India, een wijkje vol met Indiase winkels en restaurants. Wij aten de heerlijkste India lunch bij Madras New Woodlands, een aanrader!

#7: Street art, Georgetown

Street art

In Georgetown is ontzettend veel streetart te vinden, met name in het buurtje rondom Lebuh Armenian. Een aparte post volgt over de verschillende kunstwerken, maar de streetart laat zich perfect combineren met een bezoekje aan Little India en het Colonial District. In de Lonely Planet staat een walking tour waarbij je (bijna) niets mist van deze drie buurten.

#8: Red Garden Food Paradise & Night Market, Georgetown

Red garden penang tipsOp onze één na laatste avond ontdekten we door een tip van iemand uit ons hotel het Red Garden Food Paradise & Night Market, en we waren hier zelfs zo enthousiast over dat we er de avond daarna weer gegeten hebben. De Red Garden is eigenlijk een soort foodcourt: een heel groot overdekt plein waar allemaal kleine etenstentjes rondom zitten. Je kunt er heel veel verschillende dingen eten, veelal Aziatische gerechten. Ik vond het eten er erg goed en het leuke is dat je verschillende dingen kunt halen bij de verschillende tentjes. Verder is de sfeer ook heel gezellig en zitten er zowel locals als wat toeristen. Wat later op de avond is er vaak ook live muziek, wat maakt dat je er eigenlijk de hele avond kunt blijven hangen (als je van Maleisische muziek houdt tenminste;))

#9: Khoo Kongsi Temple, Georgetown

Khoo Kongsi temple

De bekendste tempel in Georgetown is Khoo Kongsi en eigenlijk wel echt een must see bij een bezoek aan Georgetown. Zelf ben ik fan van tempels maar mocht je niet teveel tempels willen zien en willen kiezen, zou ik zeker voor de Kek Lok Si tempel gaan.

#10: Lorong Baru (New Lane), Georgetown

Lorong Baru Penang tips

Na wat online research kwamen we erachter dat een van de beste plekken voor streetfood Lorong Baru zou zijn. Het grappige is dat dit zo’n beetje naast ons hotel lag en dus besloten we er tijdens een van onze eerste avonden te eten. Je eten kies je uit bij een van de vele stalletjes waarna het voor je gemaakt wordt en afgeleverd wordt bij je tafeltje. Ik at er een heerlijke Wonthon Mee, een van de bekendste en populairste gerechten van Penang. Andere bekende gerechten zijn Nasi Kampur, Roti Canai en Char Koay Kak, zeker de moeite waard om eens te proeven!

#11: Scooter huren!

watervalMisschien wel een van de beste tips voor op Penang (en op veel meer plekken in Maleisië), huur een scooter! Je ziet zo ontzettend veel van de omgeving en het maakt je veel flexibeler dan met het openbaar vervoer (het busnetwerk op Penang is opzich wel goed geregeld) of met een taxi. Georgetown uitkomen was wat aan de drukke kant maar verder is het verkeer prima te doen op Penang. Wij maakten een rondje over het eiland, vanuit Georgetown via de Kek Lok Si tempel en Penang Hill via Balik Pulau naar Titi Kerawang (waterval) naar Teluk Bahang (Penang National Park). Daarna reden we via Batu Ferringhi en Tanjung Tokong terug naar Georgetown. De trip was precies in een dagje te doen en bracht ons over dit soort weggetjes!

Ben jij wel eens op Penang geweest? Wat vond jij er toen van? 

Let's travel and see

4 Comments

  1. Mooi! Wij hebben tijdens onze vorige reis Penang overgeslagen in verband met weinig tijd in Maleisië (nog steeds spijt van) en de keuze voor Pangkor. Ik denk dat we deze reis wel die kant op gaan. Ben heel erg benieuwd! De foto’s zien er in ieder geval super uit en zo te lezen hoeven we ons er niet te vervelen :)

  2. Ziet er gaaf uit! Wij hebben ooit een reis naar Maleisië overwogen, en toen ook Penang in onze concept route opgenomen. Nu weet ik zeker dat ik er graag naartoe wil reizen.

  3. Heel leuk om te lezen! Wij hebben de meeste dingen ook gezien en gedaan en ik sluit me helemaal aan bij dit lijstje :D. Alleen Khoo Kongsi tempel was dicht ivm Chinees Nieuwjaar. We zijn elke dag gaan kijken maar steeds was het gesloten. Toen we weg gingen en al zwetend met heel ons hebben en houden langsliepen was ‘ie open… typisch ;). Helaas hebben we die hotspot dus gemist.

  4. Wat ziet dat er goed uit! Dit jaar gaan we ons meer op Europa concentreren maar als we weer naar Azië gaan staat Maleisië hoog op onze lijst. Ik vind die streetart daar zo gaaf gemaakt! Genoeg redenen om Penang in onze route op te nemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *