12x Must sees & do’s in Myanmar

P1080767

Een van de meest bijzondere landen die ik ooit heb bezocht is toch wel Myanmar. Bijzonder omdat ik er in eerste instantie nogal over getwijfeld heb (meer lees je hier bij nummer 5), maar het uiteindelijk wel een van mijn favoriete reizen geworden is. Bijzonder vanwege de veranderingen die het land aan het doormaken was, bijzonder omdat het land nog redelijk onontdekt was door toeristen en het totaal ontbreken van buitenlandse invloeden. Het is alweer even geleden dat ik in Myanmar was, januari 2012 om precies te zijn, dus wellicht is hier al het een en ander aan veranderd. In deze blog vertel ik je over de absolute must sees en do’s in dit bijzondere land.

12x Must sees & do’s in Myanmar

#1: Bezoek de prachtige pagoda’s van Bagan

pagode baganAbsoluut de mooiste plek uit mijn reis door Myanmar is Bagan. Overal waar je kijkt staan boeddhistische pagodes (in totaal duizenden!), de één nog mooier versierd dan de ander. Het gave aan deze pagoda’s was dat we er iedere keer zo goed als alleen waren, waardoor je echt dat ‘alleen op de wereld’ gevoel krijgt, heel bijzonder!

#2: Zonsopgang vanaf een pagoda

zonsopgang bagan myanmarNog zo’n onvergetelijke ervaring, waarover ik in dit artikel ook al schreef: vroeg op staan om in het pikkedonker richting een pagoda te gaan om daar de zonsopgang te zien. Tip is daarbij wel om je goed te laten informeren over het moment waarop de zon ongeveer opgaat, of het zelf de dagen daarvoor een beetje in de gaten te houden. Wij waren er namelijk véél te vroeg en hebben zeker 1,5 uur bovenop een pagode zitten vernikkelen (want: mega koud!) voordat er ook maar iets van een zonsopgang begon. Ik was dit eigenlijk alweer helemaal vergeten: het geweldige uitzicht is mij namelijk veel meer bijgebleven, maar ik kwam het onlangs tegen in mijn reisdagboekje.

#3: Een ballonvaart boven de tempels van Bagan

luchtballon myanmar

Bagan is zeker weten een van de beste plekken ter wereld om een ballonvaart te doen, wat een uitzicht zal je daar hebben! Ik heb het destijds niet gedaan, maar mijn ballonvaart boven Gelderland was ook heel leuk hoor;)

#4: Laat je vervoeren door paard en wagen

P1080250

Waar je in Thailand niet om de tuktuks heen kunt en je je op de Filipijnen rond laat rijden door een jeepney of tricycle, ontkom je er in Myanmar (en dan voornamelijk in Bagan) niet aan om rondgereden te worden met paard en wagen. Een hele rustige en comfortabele manier van vervoer en past helemaal in de omgeving waar het lijkt alsof je heel wat jaren terug in de tijd gegaan bent.

#5: Huur een fiets in Bagan

Ondanks dat paard en wagen een prima vervoersmiddel is, vond ik het ook onwijs leuk om een fiets te huren en daarmee de omgeving van Bagan te verkennen. Misschien is het iets onwijs Nederlands om overal waar het maar kan een fiets te huren, maar het geeft zo’n gevoel van vrijheid en je lijkt de omgeving toch echt anders te ervaren vanaf een fiets. Aanrader dus!

#6: Bezoek Mount Popa

P1080330Op iets meer dan 1,5 uur rijden van Bagan ligt Mount Popa, een vulkanische berg met daarop een klooster dat voor de Birmezen een heilige plek is. Het is een behoorlijke klim naar boven (de berg is zo’n 1500 meter hoog), tussen de zwermen loslopende apen door, maar vanaf de berg heb je een gigantisch mooi uitzicht over de omgeving.

#7: Boottour over het Inle Lake

inle lake myanmarTijdens een boottocht over het Inle Lake zie je de houten woonhuizen op palen, de vissers die met netten in de weer zijn en de bijzondere manier van peddelen (balancerend met de ene voet en peddelend met de andere voet) die dit meer zo typeren. De verschillende boottochtjes die wij maakten waren heerlijk rustgevend, en we hebben daardoor onwijs veel van de omgeving gezien en meerdere keren prachtige zonsondergangen gezien.

#8: Bezoek een (floating) market

bootje  inle lake

Een van de plekken waar het altijd barst van de levendigheid en bedrijvigheid is de plaatselijke markt. In dit artikel schreef ik al eens over de verschillende markten in Myanmar. Een van de markten die erg leuk zijn om te bezoeken zijn de Mingala market of de floating market van Ywama.

#9: Ga naar het plaatsje Inthein

inthein myanmar Wij bezochten een schooltje in Inthein en de verlaten en slecht onderhouden stupa’s van Nyaung Ohak. Het boottochtje naar Inthein toe is ook zeker de moeite waard: je vaart hierbij door smallere wateren en komt onderweg langs huizen waar mensen zichzelf of hun kleren in het water wassen.

#10: Bezoek Shwedagon Paya

shwedagon paya Zonder twijfel de meest bezochte plek van Yangon is de Shwedagon Paya, een met 50.000 kilo bladgoud en duizenden kostbare edelstenen bedekte tempel. Erg indrukwekkend om te zien, en vooral met zonsondergang een prachtig gezicht. Ook het tafereel waarbij meer dan 20 dames naast elkaar in een rij gaan staan en tegelijk de vloer beginnen te vegen, was erg bijzonder om te zien.

#11: Stadswandeling in Yangon

yangon

Tijdens mijn bezoek aan Myanmar was ik niet al te lang in Yangon: de voornaamste reden was het bezoek aan de Shwedagon Paya en het feit dat wij vanuit Bangkok naar Yangon vlogen, maar een standswandeling zorgt er toch altijd voor dat je in een korte tijd een goede indruk krijgt van een stad. Wij deden de walking tour uit de Lonely Planet, die zijn sowieso bijna altijd vaste prik, ben er groot fan van!

#12: Trek meer tijd uit voor dit bijzondere land en ga z.s.m!

Zelf was ik maar 11 dagen in Myanmar, maar achteraf gezien had ik hier graag nog een week of twee achteraan geplakt zodat we het land nog beter hadden kunnen bekijken. Ik was dan graag bijvoorbeeld nog wat noordelijker richting Mandalay en Hsipaw gegaan, of bijvoorbeeld naar Ngapali Beach. Tot slot zou ik iedereen die graag nog eens naar Myanmar zou gaan aanraden er zo snel mogelijk naartoe te gaan: het land maakt grote veranderingen door en wordt steeds meer door buitenlandse invloeden en toeristen beïnvloed en daarmee waarschijnlijk stukje bij beetje net wat minder authentiek.

Ben jij wel eens in Myanmar geweest? Zo nee, lijkt het je iets?

Let's travel and see

5 Comments

  1. Wauw, wat een prachtige foto’s! Myanmar lijkt me zo’n bijzonder land. Ik zou er graag naartoe gaan, zeker nu het nog niet zo heel toeristisch is. Het ijkt me zo mooi, vooral Bagan! En nu ik jouw verhalen lees, wil ik alleen maar nog liever gaan. Dat huren van een fiets herken ik trouwens helemaal haha. Wij vinden het ook heerlijk om de omgeving op de fiets te herkennen als we op reis zijn. We blijven toch Nederlanders he 😉

  2. Myanmar is echt schitterend inderdaad. Ik ben er drie weken in november 2014 geweest, ook noordelijk in Mandalay en Hsipaw. Ook de Gouden rots is een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *