8x Portugees eten & drinken

Grilled sardines eten Van tevoren was ik al door meerdere mensen gewaarschuwd: je gaat niet naar Portugal vanwege het eten. En dat klopt! De Portugese keuken is niet veel aan, het bestaat voor een groot deel uit verse vis, maar voor de rest lijken de gerechten allemaal vrij veel op elkaar. Verder vond ik het eten vaak erg vet en bij bijna ieder gerecht wordt friet of aardappel geserveerd. Toch zijn er ook nog wel wat aanraders in de Portugese keuken, zeker op het gebied van zoetigheden.

8x Portugees eten & drinken

Bacalao á Brás

Portugees etenDé specialiteit van Portugal is waarschijnlijk toch wel kabeljauw. Bacalao á Brás bestaat uit gezouten kabeljauw met ui, olijfolie en koriander. Daarnaast werden wat aardappeltjes in de schil geserveerd. Een lekker gerecht wat ik zeker de moeite vond.

Cataplana de peixe

Cataplana de peixe etenOp de laatste avond in Portugal besloot ik dat ik toch nog een Portugees gerecht wilde proeven. De Cataplana de Peixe zou de Portugese equivalent van paëlla zijn en dus verwachte ik een rijstgerecht te krijgen. Dat bleek toch nét iets te zijn. Het gerecht bestaat uit verschillende vissoorten, waaronder gamba’s, mosselen en kabeljauw en daaronder aardappelen en groenten (ui en paprika). Het wordt bereid en geserveerd in een grote metalen pan. Voor de echte visliefhebber een topgerecht maar ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf niet heel erg van de mosselen en gamba’s ben dus best een beetje moest wennen aan dit gerecht.

Gegrilde sardientjes

Grilled sardinesNaast kabeljauw zijn de gegrilde sardientjes ook een bekende specialiteit in Portugal en daarom moest ik die natuurlijk ook even uitproberen. Echt heel erg lekker, maar wát is het onhandig eten met al die graten, dat drukt de pret toch wel een beetje.

Pastéis de Nata

Pastei de Nata etenEen van de bekendste Portugese lekkernijen: de Pastéis de Nata. Dit gebakje is gemaakt van bladerdeeg en de vulling is qua smaak en substantie vergelijkbaar met creme brulee, maar het exacte recept schijnt geheim te zijn. De Pastéis de Nata wordt doorgaans warm gegeten met een beetje kaneel eroverheen. Een absolute aanrader in de Portugese keuken!

Salame de Chocolate

SalamiNog zo’n lekker gebakje is Salame de Chocolate. Het is een soort stevige brownie met stukjes koek, heel erg machtig en vullend maar wel lekker!

Bolo de Arroz

Bolo d'ArrozMijn favoriet uit het lijstje: de Bolo de Arroz. Bolo de Arroz is een soort rijstmuffin met poedersuiker op de bovenkant, echt super lekker en zeker weten een aanrader om eens te proberen!

Witte Sangria

Witte sangriaZeker niet traditioneel Portugees, maar wel overal in Portugal verkrijgbaar: witte sangria. In Nederland zie je eigenlijk altijd rode sangria, maar de witte is eigenlijk nog veel lekkerder!

Bica

BicaIk drink zelf geen koffie maar de bica, de Portugese espresso, kan niet ontbreken in dit lijstje.

Wat vind jij van de Portugese keuken?

Let's travel and see

5 Comments

  1. Sardientjes! Groot fan hier. Op de boot in Portugal vers gevangen en direct op de barbecue, lekkerrrr! Ik mis alleen wel één heel specifiek Portugees gerecht: kip piri piri, dat is zooo jammie!

  2. Oh ik kan me helemaal vinden in deze blog. Ik vond de Portugese keuken zelf ook een klein beetje tegenvallen, maar die zoetigheden, mmmm! Ik was heel erg fan van de Pasteis de Nata en ik heb echt beschamend veel rollen Salame de Chocolate naar binnen gewerkt tijdens mijn reis door Portugal haha. Ik heb zelfs nog een paar rollen mee terug naar huis genomen. De Bolo de Arroz ken ik trouwens helemaal niet. Dat wordt toch een keer terug om te proeven dan als dat jouw favoriet was. Misschien ben ik een beetje een cultuurbarbaar, maar ik vond het wel fijn dat er naast Portugese restaurantjes ook heel veel andere keukens vertegenwoordigd waren in Portugal. We hebben er echt heerlijk gegeten!

  3. Ohja, de Portugese keuken die ik tot nu toe heb meegemaakt in de drie keer dat ik er was heeft me ook niet ontzettend verrast. Lekker was het; maar enorm bijzonder niet. Maar ik hou van vis en in dan zit je in Portugal goed :-) Het was voor mij trouwens de eerste keer dat ik in een restaurant gewoon gekookte aardappels kreeg voorgeschoteld; zelfs in Nederland zie je dat niet zo snel gebeuren 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *