Flashback Friday #4: Pinnen in het buitenland

Pinnen buitenland drama

Als variatie op de Throwback Thursday (#tbt) die je op Instagram en Twitter voorbij ziet komen een rubriekje op vrijdag met daarin random reisgerelateerde flashbacks. Ik schreef er van de week al even over in de Photo Diary van Phu Quoc, maar ik ben dus echt een beetje panisch als het aankomt op pinnen in het buitenland. Hoe dat komt, lees je in deze Flashback Friday.

Pindrama #1: Seoul, Zuid-Korea

Toen ik een paar jaar geleden een semester studeerde in Taipei (Taiwan), ging ik een lang weekend met een klasgenootje naar Seoul, Zuid-Korea. We vlogen op maandagochtend vroeg terug naar Taipei en moesten op zondag nog wat geld pinnen. Na even te twijfelen over de optie die ik aan moest klikken bij het pinnen (er waren zoveel meer opties dan anders), kozen we voor de meest logische. Al pratende haal ik het geld uit de automaat, wat dus helemaal geen geld maar een soort cheques blijken te zijn. Lekker dan! We hebben geen idee wat we met de cheques kunnen en omdat de banken dicht zijn op zondag besluiten we het na te vragen bij de Tourist Office. Daar vertellen ze ons dat de cheques gebruikt wordt om de huur en andere vaste lasten mee te betalen. De cheques kunnen in principe niet in gewone winkels ingeleverd worden. Ik begon nogal zenuwachtig te worden: de banken zijn dicht en we vlogen de volgende ochtend vroeg alweer naar Taipei. Daarnaast hadden we een redelijk groot bedrag gepind, dus we wilden het er ook niet bij laten zitten.  Ik denk dat het vrouwtje de paniek in onze ogen zag en gaf aan dat we het misschien zouden kunnen proberen op de duty free afdeling van een groot warenhuis. Misschien konden we daar dan in ieder geval nog iets kopen van het geld. Wij snel naar dat warenhuis natuurlijk, waar het verhaal eerst was dat we er wel mee konden betalen maar dat ze niet omgeruild konden worden voor geld. Dat was in ieder geval iets, maar na nog een paar keer onze situatie uitgelegd te hebben konden we per cheque (ik had er 4) iets kleins kopen en het wisselgeld in geld terug krijgen. Opzich al heel wat beter dan de eerste optie maar het goedkoopste item was er 20 euro (een setje lipgloss of zoiets) en dan zou ik alsnog 80 euro aan lipgloss uitgeven die ik niet nodig had en niet gebruik.. Uiteindelijk heb ik mijn verhaal nog een paar keer verteld en op een gegeven moment vertelde het kassameisje dat ik toch het volledige bedrag aan cheques bij haar kon omwisselen voor mijn geld. Wat was ik blij! Gelukkig kwam het uiteindelijk allemaal nog goed maar, wat een gedoe zeg!

Pindrama #2: Manila, de Filipijnen

Een paar weken later ging ik met een ander klasgenootje  een week naar Palawan, de Filipijnen. We moesten overstappen in Manila en wilden voor onze vervolgvlucht naar Puerto Princessa alvast wat geld te pinnen op het vliegveld. Nadat mijn klasgenootje met haar Franse pinpas zonder problemen geld uit de muur trok, was ik aan de beurt. Op het moment dat mijn pinpas in de automaat zat begon het scherm te flikkeren en er kwamen allemaal balken en strepen door het beeld heen. Op een gegeven moment ging het scherm uit en leek hij het helemaal niet meer te doen, maar mijn pinpas zat er nog in.. We hebben eerst een tijdje staan wachten in de hoop dat hij er weer uit kwam, maar op een gegeven ben ik gaan bellen met het telefoonnummer dat op de pinautomaat stond. Helaas was er niemand bereikbaar om 6 uur ’s ochtends. We begonnen het toch wel een beetje warm te krijgen: we moesten over een half uur inchecken voor onze vlucht naar Puerto Princessa en de automaat zag er niet naar uit alsof hij binnenkort weer ging werken. Na nog een tijdje gewacht te hebben (we hoopten dat de automaat moest herstarten oid) besloot mijn klasgenootje rond te gaan vragen bij een van de anderen banken op het vliegveld en op het moment dat ze wegliep begon het beeld weer te knipperen en gooide de automaat mijn pinpas eruit (nadat hij er in totaal ongeveer 20 min ingezeten had)! Oh wat was ik toen blij zeg! Het heeft ons een hele hoop gedoe, gestress en geregel gescheeld dat mijn pasje er toch nog uit kwam.

Lessons learned

Wat ik nou geleerd heb van deze twee stressvolle pin-situaties?

  • Ik ga altijd op zoek naar pinautomaten waarop duidelijk het Maestro-logo van mijn pas staat
  • Bij voorkeur pin ik niet in het weekend als banken gesloten zijn
  • Het liefst pin ik bij een automaat die in / naast de bank zelf zit, in plaats van bij een losse automaat
  • Waar ik vroeger nooit vooraf geld wisselde, doe ik dat nu meestal wel zodat ik niet pérse direct bij aankomst op zoek moet naar een werkende pinautomaat

Natuurlijk valt er niet altijd wat te kiezen, maar als het kan zijn dit de manieren waarop ik dergelijke situaties probeer te voorkomen.

Heb jij wel eens problemen gehad met je pinpas in het buitenland?

Let's travel and see

6 Comments

 1. Oohh dat gevoel dat je beschrijft snap ik zo goed! Bij mij kwam er in Berlijn een keer geen geld uit het apparaat, dat vond ik al vervelend. Laat staan dat je in een land bent met een vreemde valuta, vreemde taal etc. Gelukkig heb je er van geleerd ;)!

 2. Dat eerste verhaal lekker dan!, ik heb zelf wel een Marcel pinpas door de automaat laten opeten omdat ik van overtuigd was met mijn eigen aan het pinnen te zijn en maar niet snapte waarom de pincode niet werkte. Gelukkig hadden we in totaal 4 pasje bij ons dus pas thuis vervangen.

  • Haha ohnee! Gelukkig hadden jullie meerdere passen, dan hoef je naast blokkeren niet al te veel meer te doen als zoiets gebeurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *