Interview: Let’s meet Traveljunks.nl

 

Robert traveljunks

Zelf volg ik een heel aantal Nederlandse travelbloggers, sommige websites bezoek ik zelfs bijna dagelijks. In deze rubriek stel ik mede-travelbloggers 8 reisgerelateerde vragen. De vragen variëren van: “Als er 1 reis is die je overmorgen opnieuw mocht gaan maken, welke zou het zijn?”, tot “Wat is voor jou onmisbaar op reis?”, “Welke reisbestemming trekt je niet (of het minst)”? en “Wat is je favoriete vakantiefoto?” Deze keer leg ik de 8 vragen voor aan Robert van Traveljunks.nl. Traveljunks is een onwijs leuke en veelzijdig website, zowel qua artikelen als qua bestemmingen zit er voor ieder wat wils iets bij. Zelf ben ik groot fan van de ‘In Beeld’-rubriek en houd ik van de manier waarop de bestemmingen zowel in woord en beeld overgebracht worden.

#1: Kan je iets vertellen over jullie zelf en over Traveljunks.nl?

ik ben Robert, ben 45 jaar en kom uit het mooie Limburg. Mijn eerste zelfstandige reis maakte ik in 1988 met drie vrienden. Het was een roadtrip door Europa in een oud Volkswagen busje. De ervaring van het reizen door Europa zonder een enkele wegenkaart maakte de reis zo bijzonder. Door het compleet onverwachte en het niet weten waar de dag zou eindigen infecteerde deze trip me compleet met het reisvirus. We hebben op plaatsen doorgebracht, waarvan we de naam of locatie niet eens wisten. Dat mis ik in het digitale tijdperk wel een beetje. Traveljunks.nl ben ik in 2008 begonnen, omdat ik van mening was dat over “onze” vorm van reizen, wat men tegenwoordig meestal Flashpacken noemt, nog niet veel informatie te vinden was. Tegenwoordig is er gelukkig veel meer over te vinden. Traveljunks.nl ben ik na veel pauzes en veranderingen begin 2014 gaan vernieuwen in de site die het nu is. Op Traveljunks.nl plaatsen we alleen reis gerelateerde informatie, al mag dat best een persoonlijk tintje hebben.

#2: Hoe zou je jezelf als reiziger omschrijven?

Ik denk dat het het best “flashpacken” kan worden genoemd, want reizen doe ik het liefst met enkel een grove planning. Liefst maak ik gebruik van het openbaar vervoer, maar slapen doe ik meestal in kleinere hotels en betere guesthouses. Het hoeft niet luxe te zijn, als het maar een schone privékamer is met eigen sanitair. In het verleden heb ik vaak in te ranzige hostelletjes geslapen, maar bunkrooms zijn ook met een beperkt budget altijd uit den boze geweest. Nergens zo’n bloedhekel aan, als aan bunkrooms..  Verder ben ik een enorm natuurmens en ben gek op bergen, reis ik voor een groot deel om in aanraking met vreemde culturen te komen, maar kan een stad me ook ontzettend bekoren. Tijdens het reizen probeer ik hier graag een goede balans in te vinden, zodat het afwisselend blijft.

#3: Als er 1 reis is die je overmorgen opnieuw mocht gaan maken, welke zou het zijn?

Dat VW busje was te gek, maar onze reis door de Copper Canyon in het noorden van Mexico zou ik graag nog eens over willen doen. Alles aan die reis was speciaal. De start in de stad Chihuahua, waar we eerst twee dagen verbleven was verrassend leuk. Het gigantische gebied is overweldigend mooi en is ideaal om meerdaagse trekkings door de diverse canyons te maken. De Tarahumara’s, de oorspronkelijke bewoners van dit gebied, waarmee we talloze leuke ontmoetingen hadden. De treinreis zelf, die langs de rand, maar ook door de canyon liep. Het slapen bij de mensen thuis en het gezamenlijk eten met de familie in hun keuken. Ook de niet geplande stop in het provinciestadje Hidalgo del Parral, waar we sinds tijden de eerste toeristen bleken te zijn, was er een om niet te vergeten.

Treinreis Traveljunks

#4: Wat is voor jou onmisbaar op reis?

Dat is met zekerheid mijn vriendin Ingrid. Zij weet me toch altijd weer te overtuigen om een hotel iets eerder te mailen, of voor de zekerheid alvast een binnenlandse vlucht te boeken. Ik ben daar vrij nonchalant in, want het op me af laten komen is mijn natuurlijke vorm van reizen. Dat kan lastig zijn met een beperkte reistijd van meestal 3,5 weken. In de praktijk ligt onze aanpak uiteindelijk aan het land wat we bezoeken. Zonder mijn iPhone zou ik tegenwoordig ook niet meer snel op reis gaan. Ik heb er mijn contacten in, zet er notities in,  stuur er mails mee, kan er slaapplekken op vinden, kan ermee internetten, boek er wel eens een ticket mee en je zou er zelfs mee kunnen bellen.

#5: Wat is je grootste reisdroom?

Mijn grootste droom qua reizen is op de motor de Pan American highway van noord naar zuid af te rijden. Beginnen in de VS en eindigen in Vuurland. Alles wat daar tussen ligt trekt me enorm. Een deel heb ik al gezien, maar op de motor en met veel tijd zal de beleving compleet anders zijn. Ik las laatst het verslag van precies dezelfde reis, gereden en beschreven door Paul van Hooff. Ik was eerlijk gezegd best jaloers, maar genoot enorm van alles wat hij beschreef. Hierdoor had ik de bevestiging dat het ook echt mijn droomreis is!

#6: Welke reisbestemming trekt je niet (of het minst)?

Ik ben niet iemand die bij voorhand een bepaalde bestemming niet wil zien, maar er zijn wel enkele punten die me in diverse landen weghouden. Landen waar de invloed van geloof een belemmering is met reizen en landen waar ik niet vrij over straat kan lopen, die laat ik bewust links liggen. Landen waar ik niet snel meer terug zou gaan zijn er wel, maar dat ligt waarschijnlijk vaak aan mijn persoonlijke voorkeur en smaak. Ik weet dat veel reizigers het niet begrijpen, maar Thailand en Frankrijk vielen me tijdens het reizen best tegen, ondanks dat ik het erg mooie landen vind.

#7: Wat is je favoriete vakantiefoto?

Ik moest hier toch het langst over nadenken, want ik kan niet zomaar één foto noemen. Een foto die ik wel altijd erg leuk vond, ongeacht dat ze onscherp en analoog is, is er een van Ingrid en mij in een vissersbootje bij de San Blas / Kuna Yala eilanden in Panama. We verbleven enkele dagen op een klein eiland, midden in de Kuna gemeenschap. We waren er de enige toeristen, waardoor het zeer bijzonder aanvoelde. Overdag gingen we met een vissersbootje naar een onbewoond eiland ter grootte van amper een voetbalveld, wat we voor een dollar mochten huren voor een dag. De hele dag besteden met kalmpjes aandoen en tussendoor snorkelen in het meest heldere water, genietend van de prachtige koralen en vissen. Het eten werd gevangen tijdens het varen en werd op een vuurtje op het eiland gegrild. Het was allemaal best primitief, maar dat was wel echt vakantie op z’n best. Die herinneringen komen in me op als ik deze foto zie :-)

Ingrid en Robert Traveljunks

 #8: Staan er nog reizen op de planning voor de komende tijd? Zo ja, waar naartoe?

Voor 2015 staan o.a. Chili, Argentinië, Oostenrijk, Duitsland, België, Noorwegen en Zweden op de planning, maar kan er nog een wijziging worden aangebracht. Voor het jaar erna hebben we alvast en maand Australië op de planning staan.

Ken jij Traveljunks.nl al?

Stuur me een berichtje als het je leuk lijkt om de 8 reisvragen voorgeschoteld te krijgen!

Let's travel and see

6 Comments

  1. Leuk interview! Leuke website die ik al een tijdje volg. Goede tips en mooie verhalen. En alweer mooie reizen voor 2015 op de planning staan. Argentinie lijkt me fantastisch. Ga zo door Robert!

  2. Tof interview! Toen Robert zijn eerste reis maakte werd ik net geboren, lijkt me bijzonder om te zien hoeveel de wereld is veranderd in de tussentijd. En welke bestemmingen vroeger nog gewoon konden en die nu niet meer denkbaar zijn vanwege oorlog enzo. En andersom ook natuurlijk!

  3. Leuk interview!

    Robert is net wat jaartjes ouder dan ik, maar een aantal antwoorden uit ‘de tijd zonder/met minder internet’ zijn zeer herkenbaar. De wereld wat toen écht groter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *