De leerlooierij van Fez

Leerlooierij Fez Marokko

Tijdens een van mijn reizen door Marokko bezochten we het magische Fez, de oudste van de vier koningssteden en de derde grootste stad van Marokko. We wandelden door de smalle straatjes van de medina, bezochten we de eerste universiteit van Marokko en zagen we de leerlooierij van Fez. Het was vooral de leerlooierij die veel indruk op mij gemaakt heeft. Ik laat je zien waarom.

De leerlooierij van Fez

Vanaf een wat hoger gelegen balkon was het gehele proces van het leerlooien en verven zichtbaar: eerst werden de huiden gereinigd en soepeler gemaakt. Daarna worden ze gestampt, geverfd en uiteindelijk gedroogd. Waar het proces vroeger volledig gedaan werd met natuurlijke reinigings- en kleurstoffen (zoals bijvoorbeeld urine en vogelpoep;)), wordt er tegenwoordig vaak gebruik gemaakt van chemische stoffen. Vooral dat laatste vond ik gek om te beseffen: je zag de mannen tot hun middel aan het werk in deze reinigings- en verfsubstanties. Daarnaast vindt het gehele bewerkingsproces plaats in de brandende zon: keihard werken dus!

Leer verfen Fez

Leerlooierij in Fez

Fez Marokko Leer

Leerlooierij in Fez

Leer aan het drogen

Leer drogen

Leer makerij Fez

Ik vond het onwijs indrukwekkend om deze leerlooierij te bezoeken: naast het feit dat het bewerkingsproces van het leer nieuw voor me was waren het vooral de omstandigheden waarin de mannen aan het werk waren die ik indrukwekkend vond. In de brandende zon, tot je middel aan het werk in allerlei (chemische) substanties die ook nog eens een scherpe en doordringende geur hadden, ongelofelijk.

Heb jij wel eens een leerlooierij gezien?

Let's travel and see

6 Comments

  1. Indrukwekkend hoor! Ik hoorde al dat het een bijzonder proces was en ik het zeker moest zien in Fez! Dat gaan we zeker doen, maar wat jij zegt de omstandigheden zijn niet al te best. Hard werken in de brandende zon! Ik zal ook je andere Marokko blogs even bij langs gaan binnenkort! Leuk :)

    • Jaa Marokko is zo onwijs mooi! <3 Zeker ook eens naar Fez gaan, is echt een prachtige stad!

  2. oh wauw, wat erg van al die omstandigheden! Lijkt we indrukwekkend om te zien inderdaad.. zou zo graag naar Marocco willen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *