Travel Dilemmas

dilemma

Twee weken geleden schreef ik over mijn reisplannen van komende winter. Na een tijdje twijfelen over de bestemming hebben we na wat gepuzzel uiteindelijk voor een vliegticket naar Bangkok inclusief een tweedaagse stop-over in Dubai gekozen. De laatste afweging is nu of we naar Vietnam, Laos, Cambodja of een combi van een van deze landen zullen gaan. En dat is nog best een lastige! Dilemma’s dilemma’s! Hieronder beschrijf ik globaal de routes die we nu in gedachten hebben en waaruit we gaan kiezen. Wat denken jullie?

Optie #1: Laos & Cambodja

Vanuit Thailand (Chiang Mai en Chiang Khong) naar Pak Beng, daarna naar Luang Prabang waar we de Kuang si watervallen willen zien. Vanaf Luang Prabang naar Phonsavan, Vang Vieng en daarna naar Vientiane. Vanuit Vientiane naar Savannakhet, What Phou en uiteindelijk naar Kong Island. Vanaf daar naar Cambodja waar we via Kratie naar Phnom Penh zouden kunnen gaan (en evt. als de tijd het toelaat we Ankor Wat ook nog kunnen bekijken. Dit is geen must omdat ik het Ankor Wat al gezien heb, mijn vriend nog niet).

Optie #2: Zuiden Vietnam & Cambodja

In het zuiden van Vietnam zouden we graag Hoi An en Qui Nhon zien. Over Nha Trang twijfelen we nog een beetje – het schijnt hier wel erg toeristisch en vooral Russisch te zijn. De watervallen van Dalat staan vervolgens op ons lijstje waarna we door zouden willen gaan naar Ho Chi Minh. Vanaf daar willen we graag My Tho en Can Tho zien en via de Mekong richting Phnom Penh in Cambodja gaan. Vanuit Phnom Penh zouden we op aanraden van een vriendin naar Ko Rong gaan. Op de terugweg willen we dan Sihanoukville meepakken en of vanuit Phnom Penh terug naar Bangkok of vanuit Siem Reap.

Dus tot zover ons reisdilemma!

Wie heeft er ervaring met deze landen en/of routes? Heb je aan- of afraders voor ons?

Let's travel and see

20 Comments

 1. Leuk, leuk, leuk! Ik ben niet in Laos en Cambodja geweest dus daar kan ik niks over zeggen, maar ik vond Vietnam echt geweldig. Dus wat dat betreft zou ik Vietnam sowieso niet overslaan. Nha Trang is inderdaad heel toeristisch, westers en vooral heel Russisch, niet echt de moeite waard aangezien er zo veel ander moois te zien is. Hoi An vond ik eigenlijk ook te toeristisch (veel Nederlanders trouwens) en ik had soms een beetje een Disney gevoel. Veel mensen vinden Hoi An echt helemaal geweldig dus de meningen lopen echt uiteen:). Zelf vond ik Noord-Vietnam echt veel gaver dan Zuid-Vietnam, maar als je Vietnam met Cambodja wilt combineren is dit natuurlijk de meest logische optie! Tot nu toe heb ik alleen artikelen over Noord-Vietnam online staan, maar er zal nog wat volgen over het zuiden :).

  • Thanks voor je berichtje en je tips! Tis uiteindelijk midden&zuid Vietnam geworden, helaas niet het noorden, daar schijnt het namelijk koud en regenachtig te zijn in december/januari. Dus daar gaan we nog een keer voor terug. Jammer dat je Hoi An te toeristisch vond, een vriendinnetje van mij zei dat ze dat 1 van de hoogtepunten vond. Uiteindelijk hebben we besloten dat we Cambodja lieten vallen, dan kunnen we iets rustiger door het midden en zuiden van Vietnam reizen..

 2. Wat een gave plannen! Ik denk dat ik voor de optie Laos/Cambodja zou kiezen. Ik vind het een beetje zonde om alleen Zuid-Vietnam aan te doen, omdat er in het noorden ook een aantal highlights liggen die je niet wilt missen. Je kunt dan beter een keer terugkomen en heel Vietnam bereizen in 3-4 weken. Laos en Cambodja zijn prima te combineren, alhoewel je voor Laos zeker niet te weinig tijd moet nemen. Luang Prabang is nog steeds een van mijn favoriete plekken op deze wereld, en ik vond Laos gewoon schitterend. Zo rustig, met prachtige natuur en ook qua cultuur veel te zien. Maar wat je ook kiest: beide reizen zijn super. Veel plezier met de voorpret!

  • Hi Karlijn, bedankt voor je advies! Uiteindelijk hebben we toch voor Vietnam gekozen (midden en zuid – het noorden doen we dit keer niet daar schijnt het weer niet al te best te zijn dan). Laos trekt me natuurlijk nog steeds wel maar daar gaan we ook vast een keer naar toe.

 3. Hele gave plannen! Ik zou voor optie 1 gaan en later een keer richting Vietnam. Wie weet is het dan wat minder toeristisch! Cambodja en Laos is dan de mooiste minst toeristische optie! Ik ben er zelf niet geweest maar hou van niet toeristische gebieden.

  • Bedankt voor je berichtje Karin, uiteindelijk is het toch Vietnam geworden, heb er heel veel zin in! En Laos en Cambodja blijven gewoon op het lijstje staan;)

 4. Mooi vooruitzicht! Ik persoonlijk zou in 3 weken tijd Laos niet met Cambodja combineren. laos kost veel reistijd en je zou beide landen te kort doen. Wij zijn al bijna een hele week ik Luang Prabang geweest. Wat een schitterende stad, maar ook heel gezellig en met een prachtige omgeving. Misschien Angkor als optie en onderweg beslissen of het nog past? Misschien kun je goedkoop naar Siem Reap vliegen.

  Ik zit momenteel in Dalat en het is idd erg mooi hier. Nha Trang raden de gidsen van hier ook af vanwege massaal zuiptoerisme.

  Veel plezier met plannen.

  • Hi Robert, wat leuk dat je nu in Dalat zit! Uiteindelijk zijn we toch voor Vietnam gegaan. We vliegen heen en weer op Ho Chi Minh en gaan vanuit daar het Midden en Zuiden bekijken, enorm veel zin in!

   Ik hoor heel veel goede verhalen over Luang Prabang, wat leuk dat jullie het daar zo naar jullie zin hadden dat jullie er een week bleven. Dat had ik zelf een beetje met Siem Reap, ben daar drie jaar geleden ook iets meer dan een week blijven hangen, waardoor ik verder weinig van Cambodja heb gezien! Maargoed Laos en Cambodja komt nog wel!

 5. Lastige dilemma’s! Persoonlijk ben ik van het ‘als ik het doe, dan doe ik het goed’ principe. Ik ben in alle drie de landen geweest en ik zou je eigenlijk aanraden om voor een land te kiezen voor die drie weken. Zo zie je dat land écht goed en doordat je de tijd hebt/neemt, is het ook echt vakantie voor je.

  Drie weken voor Vietnam of Laos is perfect. In Cambodja kun je je ook makkelijk drie weken vermaken. Omdat de afstanden kleiner zijn, kun je Cambodja misschien wel combineren met Thailand. Als je nl. van en naar Bangkok vliegt, scheelt dat waarschijnlijk veel geld voor een ticket en daartussen ligt Koh Mak (naast Koh Chang) waar het heel mooi en redelijk onontdekt is (zie onze foto’s).

  Een andere overweging: jij bent al in Cambodja geweest, dus is het samen ontdekken van een nieuw land wel het leukste.

  • Hi Lia, je hebt helemaal gelijk, uiteindelijk hebben we dan ook besloten niet te gaan combineren en gaan we alleen naar Vietnam (midden en zuid ivm slechte weer in t noorden in dec/jan) De combinatie Cambodja en Thailand is inderdaad ideaal, heb dat drie jaar geleden gedaan en beviel onwijs goed (al heb ik toen niet veel van Cambodja gezien omdat ik lang ben blijven hangen in Siem Reap). Ik ben toen op Ko Chang geweest en heb het idee dat ik ook Ko Mak gezien heb in een Island tour maar kan het mis hebben. Dat laatste wat je zegt klopt ook, het is idd leuker om samen naar een nieuwe plek te gaan waar je nog niet geweest bent en dat is bij Vietnam het geval!

  • Goeie Sandra! En daar komt t uiteindelijk ook gewoon op neer, de andere bestemmingen blijven gewoon op t lijstje en komen vast nog wel!

 6. Wat een heerlijk voorutizicht.. Ik wil óóók! 😉 Ik zou persoonlijk niet gaan combineren denk ik.. Wij zijn zelf bijna drie weken in Cambodja geweest en hebben nog langer niet alles gezien.. Hoe meer tijd je hebt voor één land, hoe meer je kunt zien en hoe beter je het land kunt leren kennen.. Zelf niet in Laos en Vietnam geweest, dus weet niet naar welk land je het beste kunt..

  • Ja heb je ook gelijk in Kirsten! Uiteindelijk zijn we ook maar voor 1 land gegaan – Vietnam. Ben blij met de keuze (kunnen we iets rustiger aan doen met reizen) en heb er onwijs veel zin in!

 7. Ik ben alleen in Vietnam geweest, dus kan je eigenlijk niet echt adviseren. Ik was in m’n eentje in Vietnam en dan vind ik het altijd wel leuk om veel andere reizigers tegen te komen. Maar als ik met iemand samen zou zijn geweest dan had ik misschien wel een beetje gebaald… Want het is echt heel erg toeristisch. Maar zeker heel veel mooie plekjes!
  Ik vind die tip van Sandra wel een goeie! Haha!

  • Hmmm balen dat Vietnam zo toeristisch is (dat is onze keus uiteindelijk geworden)! Toch zijn er vast ook wel plekken waar het minder door toeristen ontdekt is, ik ben benieuwd! Heb er in ieder geval heel veel zin in!

 8. Vietnam is tof, maar ik vond de mensen daar wel het onvriendelijkst van heel Azië. Nha Trang kan je trouwens echt overslaan, dat vond ik helemaal niks!
  In Noord Laos (off the tourist tracks) heb ik wel echt een toffe tijd gehad. Ach, het wordt vast sowieso leuk, waar je ook bent!

  • Meen je dat? Nooit eerder gehoord, maar ben benieuwd, zal erop letten! Jaa dat is ook zo, Azië is gewoon geweldig!:)

   • Er is een directe vlucht van Moskou naar Nha Trang, daarom is alles op Russen georiënteerd (menu-kaarten, reisbureaus in Russisch). Het is meer zo’n Costa Brava stad (die lelijke architectuur ook), maar dan met Russen. Ik zou dan eerder aanraden om een andere stad te bezoeken, of bijvoorbeeld langer in Hoi An te blijven, dat is wel echt fantastisch (zijn daar uiteindelijk een week gebleven!).

 9. Oei, dat is lastig kiezen ;). Ik heb van een vriendin gehoord dat Laos heel erg bijzonder is en dat Cambodja een beetje tegen viel. Als ik zelf zou mogen kiezen zou ik denk ik Laos combineren met Vietnam, want dat land trekt mij ook enorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *