Others: Keuzestress bij 15x reisdilemma’s

Reisdilemma's Yeliu Geological Park Taiwan

Kies ik Barcelona boven Rome, of toch andersom? Ga ik liever 3 weken kamperen of 1 week naar een luxe hotel? Pak ik liever het vliegtuig of toch de auto? Keuzes, keuzes, keuzes, daar gaat het om bij het invullen van de 15 reisdilemma’s van Reisdoc. Lees hier wat ik uiteindelijk (soms na lang wikken en wegen) heb gekozen.

Zonvakantie / wintersport
Ondanks het feit dat ik afgelopen jaar wisselde van snowboarden naar skiën en daarmee helemaal wintersport-fan geworden ben, ga ik toch voor de zonvakantie! Het kan mij eigenlijk niet warm genoeg zijn en een vakantie voelt toch niet compleet zonder zon.

Vakantie aan de kust / vakantie in het binnenland

Reisdilemma's kust Zanzibar
Het liefst ga ik natuurlijk voor een combinatie tussen beide, maar als ik écht moet kiezen (en dat moet ik natuurlijk!) neig ik toch wel naar de vakantie aan de kust: mooie baaien, stranden en een goede zonsondergang kan ik toch wel erg waarderen!

Europees eten / Aziatisch eten
Lastige! Ik vind Aziatisch eten vaak enorm lekker, maar na een paar weken Aziatisch eten kan ik het soms ook wel echt zat zijn. Na een reis door Azië zal ik bijvoorbeeld wekenlang geen rijst voor mezelf koken: dan heb ik het daar echt even mee gehad. Europees eten daarentegen is wat normaler en minder bijzonder dus ben ik doorgaans minder snel zat. Toch kies ik voor Aziatisch eten op reis omdat je het zelf nooit zo lekker kunt klaarmaken en toch wel een essentieel onderdeel is van de Asian experience.

Weg met vriendinnen / weg met partner
Ondanks dat ik weg met vriendinnen altijd erg gezellig vind, ga ik toch voor reizen met mijn vriend: wat is er mooier dan een reis te delen met diegene waar je het meest van houdt?!

Actieve vakantie / luiervakantie
Zeker weten een actieve vakantie. Ik houd ervan om actief bezig te zijn, dingen te ondernemen, te bekijken en ‘op avontuur’ uit te gaan. Doorgaans zitten mijn dagen op vakanties dan ook goed vol. Ik ben veel minder van het luieren, en zeker op de reizen tijdens mijn studie kon een dag niet vol genoeg zitten. Nu ik aan het werk ben is het wel lekker om af en toe ook gewoon lekker te luieren en goed op te laden, maar uiteindelijk kies ik toch voor een actieve vakantie.

Azië / Afrika

Reisdilemma's Azie Sun Moon Lake TaiwanAls Azië fan moet ik hier natuurlijk Azië op antwoorden. De vriendelijkheid van de mensen, culturen en religies die ver van de onze staan, maar waar ik toch veel voor voel (boedisme), prachtige landschappen en grote afwisseling maken dat dit continent zeker mijn favoriet is. Ik droom ervan om ooit nog een keer voor langere tijd in Azië te wonen (en dan langer dan de 6 maanden die ik Taipei doorbracht). Overigens smaakt Afrika wel naar meer na mijn bezoek aan Marokko, Tanzania en Zanzibar, een rondreis door Madagaskar lijkt me bijvoorbeeld prachtig.

Barcelona / Rome
Afgelopen April ben ik voor het eerst in Rome geweest. Voor die tijd had in direct volmondig Barcelona geantwoord; één van mijn favoriete Europese (en misschien wel wereldwijde!) steden. De combinatie van cultuur, strand, lekker eten en goed shoppen maakt deze stad voor mij echt perfect. Maar, toen bezocht ik Rome. Wat een prachtige stad! Mooie gebouwen op iedere hoek van de straat, de één nog mooier en groter dan de ander. Tel daarbij de prachtige Italiaanse taal op en het heerlijke Italiaanse eten, en ik weet plotseling niet meer wat ik moet kiezen.. Maargoed omdat het echt moet, doe ik mijn ogen dicht en kies ik (willekeurig) voor Rome omdat ik daar pas 1x geweest ben.

3 weken kamperen / 1 week luxe hotel
Zeker weten 3 weken kamperen! Ik houd op zijn tijd van luxe, maar het weegt voor mij niet op tegen een drie keer zo lange vakantie. Het vrije gevoel dat kamperen je geeft, het heerlijke slapen in de buitenlucht, ik ben fan! Nu mijn vriend nog zien te overtuigen..

Citytrip / natuurvakantie

Reisdilemma's Citytrip Bangkok ThailandOef weer een lastige.. Ik houd van citytrips: de drukte in een stad, de gezelligheid, de ontelbare dingen die je er kunt doen. Daarnaast heb je bij iedere citytrip, hoe kort hij ook is, het gevoel er toch even helemaal uit te zijn. Aan de andere kant houd ik ook erg van de natuur: de rust en de schone lucht maken dat je er heerlijk uitrust. Laat ik het zo zeggen als de natuurvakantie even lang is als de citytrip (een paar dagen ga ik van uit?) dan ga ik voor de citytrip, maar zodra natuurvakantie gelijk staat aan een langere trip, dan wordt het lastig..

Wereldreis / de wereld zien in meerdere keren
Een wereldreis maken lijkt me geweldig, maar het is ook leuk om je steeds weer te verheugen op een nieuwe reis, je in te lezen, vanalles uit te zoeken en er naar uit te kijken. Als ik moet kiezen tussen 1x een wereldreis en daarnaast nooit meer op reis, of nooit op wereldreis en de wereld alleen in meerdere keren zien ga ik voor dat laatste.

Nooit meer reizen / nooit meer je vrienden zien
Oeh een hele lastige.. Mag ik hier m’n joker voor inzetten?

Weg met de auto / weg met het vliegtuig
Weg met het vliegtuig, vooral omdat dit me verder weg brengt.

Backpacken / cruisen
Ik heb totaal geen ervaring met cruisen en moet eerlijk zeggen dat het me ook totaal niet trekt. Backpacken daarentegen is mijn grote hobby (overigens wel zonder backpack, wat een ellende is dat! Een tas met wieltjes of weekendtas werkt voor mij veel beter)! Dus ik ga zeker weten voor backpacken.

Alles regelen / op de bonnefooi
Zeker weten op de bonnefooi. Bij een citytrip zorg ik ervoor dat ik op voorhand vervoer en verblijf geregeld heb, maar bij alle andere reizen boek ik slechts een vlucht en een verblijf voor de eerste nacht. De rest zie ik daar wel, dat is iets wat ik juist zo leuk vind aan reizen: avontuur, niet weten wat de volgende dag je brengt, je zien te redden met handen en voeten, I love it!

Roadtrip / op één plek blijven
Absoluut een roadtrip, ik hou ervan om meerdere dingen te zien, onderweg te zijn. Deze zomer hebben mijn vriend en ik voor het eerst eens vakantie gevierd op een andere manier: na een jaar hard werken, weinig vrij en weinig tijd om ons in te lezen over een bestemming besloten we eens op één plek te blijven: 13 dagen waren verbleven we op Curaçao. Totaal anders dan we gewend waren, en dan hetgeen we het liefst doen, maar opzich beviel het voor deze keer wel goed! Onze actieve rondreis vakantie zit er aan te komen rond de kerst.

Het duurde even voor ik overal een keuze tussen heb kunnen maken, maar de score is uiteindelijk dus: Zonvakantie, Vakantie aan de kust, Aziatisch eten, Weg met partner, Actieve vakantie, Azië, Rome, 3 weken kamperen, Citytrip, De wereld in meerdere keren zien, Nooit meer reizen / nooit meer je vrienden zien, Weg met het vliegtuig, Backpacken, Op de bonnefooi en Roadtrip.

Wat zou jij kiezen als je een keuze moest maken? Herken je je mijn antwoorden?

Let's travel and see

7 Comments

  1. Erg leuk om te lezen en je beter te leren kennen! Wij reizen ook altijd heel actief, maar denken aan een week Curacao in januari. Lijkt me prachtig en er is ook veel te zien natuurlijk. Aanrader dus?

    • Ja ik vond het wel een aanrader, maar je moet je er zeker op instellen dat het geen mega actieve vakantie wordt! Maar voor een weekje/anderhalf lekker bijtanken, prima!

  2. Ik zou ook voor Rome gaan. Het feit dat je daar gewoon kan rondwandelen en bám… loop je weer tegen wat moois aan 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *