Three Iranian Favorites

Esfahan picknicken Iran

Zonder meer een van de meest bijzondere bestemmingen die ik ooit bezocht: het onontdekte Iran. We zijn nu bijna twee weken thuis en zodra iemand naar de reis vraagt weet ik eigenlijk niet goed waar te beginnen. Wát een vette reis was het! Onze 12-daagse trip door het land was nog gaver dan vooraf verwacht en heeft ons echt op ontzettend veel manieren weten te verrassen. Mijn grootste favorieten lees je hier!

#1: De Iraniers

Iran reizen

Als jij mij vraagt wat het meest indruk heeft gemaakt in Iran zijn dat zonder twijfel de Iraniers zelf. Wát een lieve en gastvrije mensen. Overal waar je komt wordt je hartelijk welkom geheten. Op straat hoor je niet anders dan ‘Welcome to Iran!’, ‘Welcome to Teheran/Kashan/Esfahan/Yazd/Shiraz’ en wordt er vaak een praatje met je gemaakt. Meer dan eens werd ons vanuit het niets eten en drinken aangeboden en zijn we door verschillende Iraniers op sleeptouw genomen door een stad, moskee of naar een sportwedstrijd (!). De Lonely Planet schreef er als volgt over: “Just say Yes: The key to experiencing the best of what Iran has to offer is to open yourself to it. When you are invited into the home a near-total stranger, just say ‘yes’.” Het voelt misschien wat onwennig als achterdochtige Nederlander (‘er zal vast iets achter zitten’), maar het levert je de meest bijzondere reismomenten op! Het klopt helemaal wat we vooraf overal lazen: Iraniers geven een nieuwe dimensie aan gastvrijheid!

#2: Picknicken

Esfahan picknicken Iran

Iraniers zijn er gek op: picknicken! Overal waar ze kunnen spreiden ze hun kleed uit. Eten en (thee) drinken staat centraal, en ook de waterpijp wordt volop meegezeuld naar het park, het plein, of langs de kant van de weg. Vooral wanneer het wat begint te schemeren zie je overal families en groepen vrienden neerstrijken. En ook hier weer het bewijs dat Iraniers ontzettend gastvrij zijn: we hebben meerdere keren gehad dat er vanuit het niets iemand met een gigantisch bord eten/fruit/snoep/etc voor ons neus stond. Echt super lief (soms op het ongemakkelijke af) en onzettend lekker.

#3: Eten en/of slapen bij Manoucheri House

2

Een absolute aanrader in Kashan is Manoucheri House Iran, een prachtig gerestaureerd ‘historical house’. Wij hebben hier twee nachten geslapen en echt heerlijk gegeten. Een absolute aanrader in Kashan, waar voor de rest niet ontzettend veel plekken zijn om goed te eten. Manoucheri House is onlangs uitgeroepen tot 1 van de Top 25 Boutique hotels in Azië & het Midden Oosten. Reden genoeg voor de Iraanse TV om er een cameraploeg op af te sturen en ons (!!) te interviewen. Super grappige ervaring (iets met je verhaal doen en vervolgens gevraagd worden of je deze 5 punten ook nog even wilt noemen) en héél jammer dat we het resultaat nooit zullen zien.

Heb jij wel eens aan Iran als bestemming gedacht? 

Let's travel and see

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *