10x Vietnamees eten

10x eten in VietnamOh wat is Vietnamees eten lekker! Vietnam staat vooral bekend om de heerlijke Pho’s en verse springrolls, maar de Vietnamese keuken heeft veel meer te bieden dan dat! Veel gerechten bestaan uit rijst en noodles, waarbij die laatste in allerlei verschillende soorten en maten komen. In de gerechten zitten veel verse kruiden en (blad)groenten. Naast keus uit kip en vlees wordt er ook onwijs veel vis gegeten. Tot slot hebben ze ook een aantal vreemde eetgewoonten waar ik het liefst zo ver mogelijk van vandaan blijf, zo zijn (baby) schildpad en hond echte delicatessen.

10x Vietnamees eten

Fresh Springrolls

Verse springrolls vietnamees eten

Verse springrolls, wat heb ik daar naar uit gekeken toen we eenmaal besloten hadden naar Vietnam te gaan! Ik had ze in Nederland al een paar keer eerder gegeten maar in Vietnam zijn ze uiteraard nog veel lekkerder!

Pho Bo

Pho bo vietnamEén van de bekendste gerechten uit de Vietnamese keuken: Pho Bo. Een noodlesoepje met rijstnoodles, tauge, lente ui en rundvlees. Het wordt doorgaans als ontbijt en soms ook als lunch geserveerd. Erg lekker vond ik zelf!

Banh Xeo

Banh Xeo vietnamees etenBanh Xeo, volgens de Lonely Planet een echte specialiteit in Zuid-Vietnam, dus dat moest ik proeven! Het is eigenlijk een soort (in mijn geval melige) pannenkoek met daarin garnalen, varkensvlees en tauge. Je krijgt hier een bordje met sla en kool bij geserveerd die je zelf naar smaak toe kunt voegen. Ik vond Banh Xeo een van de mindere gerechten die ik in Vietnam gegeten heb. De pannenkoek was melig (geen idee of dat zo hoorde) en ik vond hem aan de zure kant, niet echt een succes dus.

Tofu met Chili en Lemongrass

tofu chili lemongrass etenZonder meer het lekkerste eten dat we in Vietnam gehad hebben is de tofu met chili en lemongrass die we geserveerd kregen bij ons hotel op Sao Beach. En dat terwijl ik doorgaans helemaal geen fan ben van tofu! Het sausje was heerlijk en de tofu precies goed qua textuur. Bij de tofu aten we gestoomde morning glory (in het Nederlands waterspinazie, aldus Google) en rijst, echt heerlijk!

White rose

white rose hoi anWhite rose, of ook wel Banh Vac genoemd, is een soort dumpling met garnalen, waarover gedroogde uitjes gestrooid worden. Het gerecht zie je vooral veel in Hoi An en is dus een redelijk plaatselijke specialiteit. Ik vond de balletjes die op mijn dumplings lagen er echt totaal niet uitzien en smaken als garnaal, dus ik vermoed dat toch iets van vlees was. Ook dit gerecht was niet echt een favoriet.

Beef & sticky rice

beef sticky rice vietnamSticky rice is voornamelijk iets dat ik uit het Mango & Sticky rice-gerecht uit Thailand kende, maar in combinatie met rundvlees ook prima te doen! Er zat een lekker sausjes overheen, stukjes wortel en wat koriander. Zeker een lekker gerecht!

Wontons

wontonsJe zou het niet zeggen als je de foto ziet, maar dit zijn dus wontons 😉 Je zou een soort dumpling-achtige pakketjes verwachten, wellicht gefrituurd, maar geen gehaktballetjes in een sausje, toch? Het smaakte overigens heerlijk, maar volgens mij klopte de vertaling niet helemaal!

Felgekleurde cake

Vietnamees eten toetje cakeIn het restaurantje waar we de beef with sticky rice en de wontons aten hadden we ons oog laten vallen op de Four Colour Agar. Geen idee wat het zou zijn, maar het klonk zo mooi dat we die wel moesten proberen. Helaas was die niet meer op voorraad en dus besloten we voor een andere felgekleurde lekkernij op straat te gaan. De naam ervan weet ik niet, en ook op Google kon ik het niet vinden, maar het zwart witte cakeje was een soort puddingachtige substantie met een kokossmaakje. Opzich best lekker, maar het waren me een grote stukken! Het roze cakeje was een soort zoete plakkerige rijst, wat ook goed te doen was!

Makreel in tomatensaus

makreel tomatensausVolgens mij geen typtisch Vietnamees gerecht, maar toch stond het vrijwel overal op de kaart: makreel in tomatensaus. En lekker dat het was! Opzich ook heel makkelijk zelf na te maken, dus dat ga ik binnenkort zeker doen.

Jackfruit

jackfruit vietnamees eten Jackfruit, ook wel Nangka genoemd, is een fruitsoort die je door heel Azië tegenkomt, maar voor mijn gevoel in Vietnam het meest. Het ruikt niet al te lekker (maar is nog lang niet zo erg als Durian – al lijkt de vrucht er aan de buitenkant wel op) en smaakt een beetje muffig. Maar als je de geur en het muffige buiten beschouwing laat, smaakt het echt precies naar good old Taksi!

Heb jij wel eens een van deze gerechten gegeten? Wat vond je ervan?

Let's travel and see

8 Comments

  1. Aahh mennn, ik krijg er trek van! Alles ziet er even lekker uit! Nog niet in Vietnam geweest, maar dat moet er zeker een keer van komen. De fresh springrolls heb ik wel gehad in Cambodja, heerlijk!

  2. haha ik vind jackfruit ruiken en een beetje smaken naar bubbelgum! Je weet wel, die roze 😛
    Die vietnamese springrolls zijn echt geweldig trouwens, daar kun je me voor wakker maken 😀

  3. Oh wat ziet dit er allemaal heerlijk uit zeg (afgezien van die melige pannenkoek dan). De springrolls heb ik tot nu toe ook alleen in Nederland en Thailand op, maar ze zijn bij mij zeker favoriet! Ik ben ook wel erg benieuwd naar dat fruit wat naar Taksi smaakt haha. Alleen voor het eten zou ik al eens naar Vietnam willen. Erg leuk om te lezen en om de lekkere foto’s erbij te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *