7x eten en drinken in Taiwan

Pot stickers

In navolging van mijn eerdere blogjes over het geweldige Taiwan vond ik het tijd om eens iets te schrijven over de Taiwanese keuken. Wat zijn nou typische specialiteiten van Taiwan? En wat vond ik ervan? Vandaag 7x eten en drinken in Taiwan, met onder andere dumplings, pot stickers, het populaire hot potten, maar ook de bekende bubble tea, century eggs en kippenhart: mijn meest heldhaftige kennismaking met Taiwanees eten.

7x eten en drinken in Taiwan

#1: Dumplings van Din Tai Fung

Din tai fung dumplings

Ik begin maar gelijk met het áller allerlekkerste Taiwanese gerecht dat ik in die 6 maanden geproefd heb: de dumplings van Din Tai Fung (hierover las je ook in mijn 13x to do in Taipei). Dit zijn kleine gestoomde deegpakketjes met daarin varkens-, lam- of rundergehakt meestal in combinatie met lenteui en chinese kool. De dumplings worden traditioneel gezien met donkere azijn saus gegeten. Din Tai Fung is het meest bekende Taiwanese restaurant met inmiddels vestigingen over de hele wereld en hier serveren ze prachtig gevouwen dumplings (naar eigen zeggen heeft iedere dumpling 18 vouwen!).

#2: Normale dumplings

Dumplings eten

Uiteraard heb je ook een goedkopere variant van deze fancy gevouwen dumplings. Deze kan je op zo’n beetje iedere straathoek kopen. Ik vond ze eigenlijk totaal niet te vergelijken met de dumplings van Din Tai Fung: zo is ‘ie vetter, is hij niet gestoomd maar gekookt, is het deeg veel dikker en smaakt de inhoud gewoon heel anders, maar zodra je hem niet gaat vergelijken met de Din Tai Fung dumplings, zijn ze erg lekker! Het grappige is dat je dumplings per stuk kunt kopen dus dat je flink veel kunt variëren in soorten en smaken.

#3: Pot stickers

Pot stickers taiwanees eten

Zodra je dumplings bakt, noem je het geen dumplings meer maar heten het pot stickers. Erg lekker en ze hebben net iets meer bite dan de normale dumplings. In Nederland heb ik deze een paar keer zelf geprobeerd te maken met bevroren pot stickers van de Chinese winkel. Opzich waren ze redelijk gelukt al krijg je de smaak helaas nooit helemaal zoals je het in Taiwan zelf zou proeven..

#4: Hot pot

hot pot taiwanees eten

Misschien wel een van de meest populaire manieren van uit eten gaan in Taiwan is Hot Pot. Op tafel staat, óf per persoon of voor een aantal personen een grote pan met daarin kokend water op een gasstel. In het water kan je verschillende smaken laten doen (een soort buillon-idee)die de smaak van je eten bepaalt. Je krijgt ontelbaar veel verschillende soorten vlees, vis, groenten, wontons en dumplings om vervolgens in de hot pot te laten gaar koken. Het is eigenlijk een soort van de Taiwanese variant van fonduen, heel grappig! Ik vond Hot Pot erg leuk om te doen en net weer een iets uitgebreidere en specialere variant van uit eten gaan. Toen ik in Taiwan woonde had ik, net als de meeste Taiwanezen, geen keuken.  Dit zorgde ervoor dat je twee keer per dag uit eten ging (lunch en diner). In de meeste van de gevallen was dit snel ergens wat eten, maar als je ging hot potten was je zo een paar uur aan het tafelen. Erg leuk! In veel andere Aziatische landen (zoals Maleisië, Singapore en Thailand) heet dit trouwens steamboat.

#5: Bubble tea

bubble tea

Oeh een Taiwanese specialiteit waar je me totaal niet blij mee maakt! Bubble tea.. Inmiddels is het ook in Nederland een soort hype geworden maar ik moet er nog steeds niets van hebben. Opzich is de smaak van de thee nog niet het ergst; er zijn zoveel verschillende soorten dat er wel een smaakje is die lekker is. Maar de textuur van de bouncy balletjes, brrrr, krijg er spontaan weer kippenvel van. Je drinkt bubble tea met een extra dik rietje waardoor je de balletjes er doorheen kunt drinken, maar dit zorgt er dus ook voor dat je op een random moment zo’n balletje ineens in je mond hebt. Het grappige was dat mijn Taiwanese buddies mij dit drankje op de eerste dag voorschotelden en ik uit beleefdheid gedaan heb alsof ik het lekker vond. Gevolg? Ik heb het drankje nóg twee keer voorgeschoteld gekregen..

#6: Century egg

Century egg Taiwanees eten

Over dit gerecht ik eerlijk toegeven dat ik het zelf niet geprobeerd heb, wat vond ik dat er vies uit zien zeg! De Century egg, die ook wel preserved egg en hundred-year egg genoemd wordt is een ei van een kip, eend of kwartel die voor een periode van enkele weken tot maanden (!!) in een super vreemde mix van ingrediënten (volgens wikipedia: klei, as, zout, een soort kalk (?) en graan) gelegen heeft voor hij opgediend wordt. De kleur, geur en textuur van het ei verandert volledig en is bijna niet meer te herkennen als ei. Dit onsmakelijk uitziende gerecht schijnt een ware delicatesse te zijn in Taiwan, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er niet rouwig om ben dat ik deze niet geprobeerd heb om op te eten!

#7: Kippenhart

Als laatst in dit lijstje dan een gerecht dat ik wél geprobeerd heb: kippenhart. Helaas geen foto van (gemiste kans!), maar ik zal het zo goed mogelijk proberen te omschrijven.. Ik vond dat ik toch wel iets aparts moest eten en nadat een aantal mede studenten zich hadden laten over halen heb ik het ook geprobeerd. Het kippenhart kwam van de barbecue en was opzich best aardig te doen! De substantie was niet al te vies en als je er niet bij nadenkt dat het een hart van een kip is was het eigenlijk best oké. Ondanks dat ik best een beetje trots ben op dit kleine beetje culinaire heldhaftigheid weet ik overigens niet of ik het gauw nog eens zou eten..

Wat zijn jouw ervaringen met eten op reis? Heb je wel eens dingen gehad die je echt verschrikkelijk vond? Of juist dingen waarvan je vooraf dacht dat het niet lekker zou zijn maar dat dit achteraf onwijs meeviel?  

Let's travel and see

6 Comments

  1. Bijzondere dingen! en die twee laatste had ik echt niet geprobeerd. Een Philipijns vriendinnetje heeft dat ei overigens wel gegeten!

  2. Ik ben best zinnig met eten, dus ik weet niet of dit wel m’n keuken is. Leuk om te lezen wat je zoal hebt gegeten, zo anders dan Hollandse pot!

  3. Van een kennis hoorde ik erg positieve verhalen over het eten in Taiwan. Ben er wel dichtbij in de buurt geweest, maar vanwege single-entry visum voor China kon ik niet even op en neer naar Taiwan!
    In het algemeen vind ik het eten uit Chinese provincie Sichuan erg lekker. Het smerigste wat ik ooit heb geroken was “Natto” in Japan, gefermenteerde bonen (rotte bonen dus…). Slijmerige stinkende bedoening…had de moed niet om het te eten, het stonk al erg genoeg 😉

    • Jammer dat je geen kijkje in Taiwan hebt kunnen nemen! Maar China lijkt me ook prachtig. Oeeh dat Natto klinkt niet al te best nee! Brr..

  4. Mmm, dumplings, heerlijk! Ik heb nog nooit hot pot op maar het lijkt me zó leuk om te doen. Precies om dezelfde reden als jij noemt: lekker lang tafelen met een variatie aan smaakjes, heerlijk. In vietnam hebben ze ons ook een ‘1000-jaar ei’ voorgeschoteld maar die heb ik ook beleefd afgeslagen. Iets te exotisch ;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *