Kleding op maat laten maken in Hoi An

DSC_0021Al bij het eerste rondje oriëntatie voor een bestemming voor deze trip las ik in overal dat je écht kleding moest laten maken in Vietnam, en dan het liefst in Hoi An. Ik heb al eens eerder op het punt gestaan in Azië kleding op maat te laten maken maar uiteindelijk is het daar nooit van gekomen, dus dit keer wilde ik het wel echt doen. Het kost even wat tijd, ook in de voorbereiding, maar dan heb je ook wat! In nog geen drie dagen tijd had ik een op maat gemaakte winterjas en een jurkje waar ik onwijs blij mee ben. Hoe dat allemaal in zijn werk ging, lees je hier.

Kleding laten maken in Hoi An

Plaatjes zoeken
Op internet las ik dat het meebrengen van een plaatje al genoeg was voor de kleermakers om je na nog geen 24u een eerste versie te laten passen. In Nederland was ik vorige winter al op zoek naar een nieuwe nette warme winterjas, maar dat was nogal lastig: een simpele nette, maar vooral hele warme jas kon ik niet vinden. De meeste nette jassen zijn lang niet warm genoeg voor de koude Nederlandse winters en het juiste model wat ik in mn hoofd had zitten kwam ik maar niet tegen in de juiste kleur en stof. Ondanks dat reizen door Vietnam met een winterjas een beetje een gesleep zou worden, besloot ik er toch een te laten maken in Hoi An. Daarnaast wilde ik graag een net zwart jurkje voor m’n werk die ik zowel met als zonder jasje kon dragen en precies goed zat. Het model van het jurkje zag ik op de website van Vanilia en ook dit plaatje ging mee als voorbeeld naar de kleermaker. In eerste instantie was mijn vriend niet van plan iets te laten maken maar na enthousiaste verhalen van anderen besloot ook hij een pak en wat overhemden te laten maken. Plaatjes van de juiste slimfit modellen waren zo gevonden op internet.

Naast research voor de kledingstukken zocht ik vooraf online naar ervaringen over tailors in Hoi An en zo kwam ik uit bij Yaly, A dong Silk en Thu Thuy, waarbij we uiteindelijk naar Yaly geweest zijn. Dit zijn wel zo’n beetje de duurste tailors van de stad maar als je het doet moet je het goed doen, toch?

Yaly
Toen we ’s ochtends in Hoi An aankwamen zijn we vrijwel gelijk naar de tailor gegaan. Bij binnenkomst viel direct op hoe professioneel het er bij Yaly aan toe ging: je krijgt gelijk een sales assistant aan je gekoppeld die duidelijk weet waar ze het over heeft en je in goed Engels kan adviseren. Nadat ik uitgelegd had wat ik precies zocht gingen we op zoek naar de juiste stof.

Prijzen verschillen aan de hand van de stof en uiteraard maakt het ook uit of wat voor en hoeveel voering je wilt hebben (in het geval van mijn winterjas). Mijn jas werd gemaakt van 100% wol en een extra dikke voering en kwam uiteindelijk uit op 125 dollar. De naam van de stof van het jurkje weet ik niet meer maar is te vergelijken met mijn andere Vanilia jurkjes – een stevige strechy stof. Het jurkje kwam uiteindelijk op 75 dollar uit. Na het uitzoeken van de stof werd er van alle kanten een foto van me gemaakt en werd ik opgemeten.

DSC_0023

Eerste fitting
De volgende middag hadden we gelijk de eerste fitting en waren zowel de jas als het jurkje qua model helemaal klaar. De voering van de jas en het onderjurkje waren nog niet gemaakt en niet alle naden waren gestikt, omdat dat dit gebeurde na de aanpassingen aan de hand van de fitting. En die waren er zeker in mijn geval. De term slim fit was in het geval van het jurkje iets te letterlijk opgevat: dat ding zat me strak om me heen! Niet te doen! Gelukkig konden ze dit makkelijk aanpassen. Het model was helemaal naar mijn zin en ook de stof zag er goed uit. De coupenaden zaten allemaal precies op de goede plek, dus dat was mooi! Over de jas was ik iets minder tevreden: de kraag was verre van wat ik bedoelde en wat op de foto stond: hij kon niet eens dicht. Gelukkig kwam de sales assistant direct met een goede oplossing: ze zouden er een nieuwe kraag op zetten (nu was de jas en de kraag uit 1 stuk stof gemaakt). Verder zat een van de twee naden voor mijn gevoel niet recht, ook dit werd gefixt. Tot slot wilde ik de ritsjes bij de zakken er niet te opzichtig op, dit werd ook aangepast voor de volgende fitting. De volgende fitting was al om 6u ’s avonds.

DSC_0012

DSC_0018

Fitting nr. 2
Eerlijk gezegd vond ik het best spannend om naar de tweede fitting te gaan; zouden alle aanpassing gedaan zijn? Zou het nu wel naar mn zin zijn? In principe hadden we nog een dagje uitloop maar doorgaans is het na 2 fittings wel goed. Uiteraard waren mij zorgen voor niets geweest, alle aanpassingen waren gedaan, en hoe! Alles was precies naar mijn zin zoals ik het wilde, echt ongelofelijk dat het bij 1x aanwijzingen geven zo kan verbeteren. De komende uren werden de laatste dingen aan de kleding gedaan, de laatste afwerkingen en werd de boel gestreken. Bij mijn vriend waren er bij het pak en de overhemden de eerste keer een paar aanpassingen maar ook bij de tweede fitting moest nog iets veranderd worden bij de mouwen. Dit werd in nog geen 20 minuten gefixt, waardoor we diezelfde avond beide klaar waren met onze kleding. De volgende dag werd de kleding ’s middags in ons hotel bezorgd, althans dat was de bedoeling. Nadat we die avond op de kamer kwamen was er nog niets van Yaly gekomen, na een belletje stond er binnen 15 minuten een Vietnamees voor onze neus met onze kleding.

Uiteraard hebben we de spullen gelijk nog een keer gepast en de kleding bleek nog mooier dan dat ik in m’n hoofd had zitten. Ik ben echt onwijs tevreden met de kleding die we hebben laten maken. We werden bij Yaly super goed geholpen en geadviseerd, de kleding en de stoffen zien er prachtig uit en aanpassingen werden heel snel gedaan. Op internet had ik meerdere keren gelezen dat je zelf plaatjes moest meebrengen omdat de catalogussen die er meestal liggen nogal oubollige kleding zou hebben, maar dat vond ik eigenlijk heel erg meevallen.

Adres Yaly:

DSC_0878358 Nguyen Duy Hieu St – Hoi An – Quang Nam – Viet Nam

Heb jij wel eens kleding op maat laten maken?

Let's travel and see

20 Comments

 1. Wat geweldig dat alle kleding zo mooi is geworden! Zelf heb ik niets laten maken toen in in Hoi An was, maar de volgende keer neem ik een hele stapel plaatjes mee :)

 2. Bedankt voor je mention! 😉 Ik moet zelf nog rondkijken op internet, maar ik vind het echt moeilijk om iets uit te kiezen. Ook omdat je niet weet wat voor stof ze precies hebben, dus dan kun je eigenlijk niet iets heel aparts nemen. Maar fijn om te lezen dat het bij jou zo mooi heeft uitgepakt!

  • Ja dat is ook lastig! Ik heb meerdere plaatjes meegenomen. Eén jurkje (met een soort gehaakt/kant achtige bovenlaag) konden ze niet maken omdat ze die stof niet hadden, de kant die er was was echt mega cheap en lelijk. Dus die heb ik niet laten maken uiteindelijk. Verder had ik ook nog een plaatje van een jasje bij me, maar daar vond ik ook de juiste stof niet voor.

  • Ik moet zeggen dat ik hetzelfde had hoor aan het begin! Maar ze zijn er echt onwijs goed in (al zit er natuurlijk een groot kwaliteitsverschil tussen de verschillende kleermakers) en je kleding is helemaal precies op jouw lichaam gemaakt dus past echt perfect.

 3. Leuk om te lezen. Afgelopen november probeerden ze mij in Hoi An ook telkens weer een maatpak te verkopen. Mijn uitleg dat ik geen pakken draag vonden ze grappig, want dat kon natuurlijk niet. Tjah…

  • Haha, wat grappig! ‘Westerlingen dragen toch allemaal iedere dag een pak?!’

 4. Grappig, ik heb er ook een jurkje laten maken, maar ik vond het maar gedoe met dat meten en dat passen en heb na de eerste keer passen maar gezegd dat ik het mooi genoeg vond, haha! Was nog helemaal niet klaar, maar mijn jurkje kostte dan ook geen drol…

 5. Wat goed en wat snel ook! Mijn vriend heeft een paar jaar geleden een paar pakken en overhemden laten maken in Thailand. Ook zeer tevreden!

  • Ja gaat echt heel snel, en volgens mij kan het nog iets sneller als dat het bij ons ging (wij hadden wat meer dagen de tijd namelijk).

 6. Ik heb toen een winterjas laten maken. Heb ‘m denk ik 2x aan gehad. Haha. Bij mij was het dus een miskoop..

 7. Met mijn 1.87 is het soms lastig leuke kleding te kopen, zeker in Azië. Ik heb dan ook aardig wat laten maken in Hanoi.

  Helaas was niet alles van hele goede kwaliteit, en sommige dingen zijn zelfs in de koude handwas gekrompen. Heb je alsnog een broek die te kort is…

  • Oh dat is balen inderdaad.. Tot dusver is de kwaliteit echt top bij mij (winterjas nog niet gewassen oid), dus ik ben nog steeds blij:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *