Meet de locals van Myanmar

Myanmar 1

Wat een geweldig land is het toch, dat Myanmar. Weinig toeristen en buitenlandse invloeden en vooral veel prachtige natuur, cultuur en veel authenticiteit. Naar mijn idee is er bijna geen land te vinden dat de afgelopen jaren (ik was er in januari 2012 en hoor nu al hele veranderingen t.o.v. bijna drie jaar geleden) en de komende paar jaar zo aan het veranderen is als Myanmar. De locals maken hier natuurlijk een groot onderdeel van uit. Toen ik er was vond ik de Burmezen iets minder toegankelijk en open als bijvoorbeeld de Thai en Cambodjanen, soms zelfs een beetje schuchter. Los van een aantal kinderen en de mensen die in de guesthouses werkten waar we sliepen hebben we dan ook amper met locals gesproken. Wellicht dat dat ook wel iets is dat met de gewenning van toeristen steeds meer verandert. Kijk mee naar de foto’s van de locals van Myanmar.

Meet de locals van Myanmar

Myanmar 4
Dit meisje kwamen we samen met haar broertje tegen op één van de tempels in Bagan. Ze waren kleurplaten en ansichtkaarten aan het verkopen en kletsten honderduit. Ze spraken eigenlijk onwijs goed Engels, zeker in vergelijking tot de meeste Birmezen. We vonden het erg leuk om een praatje te maken en probeerden er met name uit op te maken of de kinderen dit iedere dag de hele dag deden, of dat ze ook naar school gingen. Het meisje verzekerde ons dat ze ’s ochtends naar school gingen en ’s middags spullen verkochten op de tempels. Of het helemaal waar was (waar had ze anders zo goed Engels leren spreken?), of dat dit een antwoord was dat ze ingefluisterd had gekregen door haar ouders was ons niet helemaal duidelijk.

Monniken
Nadat we een paar dagen doorgebracht hadden op het Inle Lake, was het tijd om de rest van de omgeving te zien. We kwamen terecht bij een klooster waar een hoop jonge monniken leefden. Eén voor een kregen ze scheerschuim op hun hoofd gesmeerd en werden ze door een oudere monnik geschoren, een mooi gezicht om te zien. Terwijl ze aan het wachten waren om geschoren te worden oefenden ze wat Engels door met ons te praten. Ik vind dit echt een hele mooie foto, dat ondeugende koppie van die rechter, geweldig! Deze foto heb ik overigens niet zelf gemaakt, hij is door een van mijn reisgenoten gemaakt.

Myanmar festival
Eerder schreef ik al over het festival waar we per toeval op stuitten toen we met een tuktuk de omgeving van  Nyaungshwe (vlakbij het Inle Lake) verkenden. Een geweldige middag hebben we er gehad en we hebben onze ogen uitgekeken naar alle vreemde gerechten die er geserveerd werden.

Myanmar Markt Inle lake
Op de markt spotte ik dit onwijs schattige ventje op de arm van zijn moeder. Royaal ingesmeerd met het bekende goedje Thanaka en een pet op zijn hoofd beschermd voor de felle zon. Thanaka wordt gemaakt door de schors van de thanakaboom op een steen tot poeder vermalen en te vermengen. Hierdoor wordt het een papje dat vervolgens op het gezicht gesmeerd wordt als zonnebrandcrème.

Monnik

Tot slot een van mijn favoriete foto’s die gemaakt zijn in die geweldig mooie land. Deze foto heb ik overigens niet zelf gemaakt, een van mijn reisgenootjes maakt hem. Deze monnik zonder tanden en die al flink wat jaren oud was schuifelde een beetje rond een oude verlaten tempel, waar wij per toeval langskwamen.

Ben jij wel eens in Myanmar geweest? Of zou je er eens heen willen gaan?

Let's travel and see

13 Comments

 1. Ah ik lees de laatste tijd steeds meer verhalen van bloggers die naar Myanmar zijn geweest. Staat bij mij al een tijdje bovenaan de travel wishlist. Hopelijk wordt het toerisme in Myanmar rustig opgebouwd. Mooie foto’s trouwens!

  • Jaa tis een redelijke populaire bestemming nu, en da’s niet voor niets;) Prachtig is het!

 2. Wat een mooie foto’s! Myanmar lijkt me ook geweldig. Zou er graag snel heen gaa want heb het idee dat het in heel rap tempo in opkomst is.

  • Dankje! :) Ja dat is ook zeker zo volgens mij hoor! Ik ben er dus bijna 3jr geleden geweest en ten opzichte van die tijd is er al een hoop veranderd!

 3. Myanmar staat zeker hoog aan mijn lijstje. Ik hoop volgend jaar! En die voorlaatste foto versterkt de drang nog meer.

 4. Zoals ik op twitter al schreef was ik er in 2002 al. Net als jij heb ik veel foto’s gemaakt van kinderen met thanaka op hun gezicht. En monniken inderdaad.
  Leuk om terug te zien; zo was ik ook weer even terug.

  • Echt onwijs gaaf Denise! Hoop je foto’s nog eens voorbij te zien komen!

 5. Wat een prachtige foto’s! Lijkt me een erg indrukwekkend land dat zeker bezocht gaat worden als we weer naar Azië gaan.. Hopelijk duurt dat niet nog al te lang, want ik hoor overal dat het land snel aan het veranderen is.. Best jammer!

 6. Oh Myanmar, zou er zo graag heen willen! Staat echt al 1,5 jaar bovenaan mijn wishlist 😉

  Mooie foto’s ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *