Typically Palawan

P1070362Een rubriek waarin ik je de meest typerende foto van een bestemming laat zien. Hét moment, dé plek die mij het meest bij staat als ik aan deze bestemming denk. Vandaag Typically Palawan: het Filipijnse eiland waar ik tijdens mijn studie in Taiwan iets meer dan een week naartoe ging. Uitgekozen vanwege de prachtige stranden en het feit dat het nog redelijk onontdekt was. Onontdekt was het er ook zeker, los van het dorpje El Nido kwamen we bijna geen toeristen tegen en in El Nido zelf was het ook allemaal heel kleinschalig en gemoedelijk. De stranden en het water waren er ook echt prachtig en ook zeker typerend voor het eiland, maar toch is het deze felgekleurde bus die mij het meest bij is gebleven. Waarom? Dat lees je hier!

Typically Palawan

Je ziet ze overal rondscheuren op Palawan: de kleurrijke jeepneys die locals van A naar B brengen. Veelal met harde muziek zitten de bussen afgeladen vol. Vol met mensen, koffers, zakken rijst, maar bijvoorbeeld ook kooien met levende kippen erin. Alle bussen zijn open, dus als het ergens zanderig is, is het er ook écht zanderig en dat komt nog al eens voor: op Palawan zijn lang niet alle wegen verhard. De jeepneys hebben niet de meest comfortabele bankjes (smal en van hout) en hij vertrekt niet op tijd maar capaciteit (lees: als het busje helemaal propvol zit), maar toch is het het meest geweldige vervoersmiddel dat je op Palawan kunt hebben. Je maakt nogal wat mee in zo’n bus en de Filipinos zijn super vriendelijke mensen die altijd in zijn voor een praatje. Zo kwamen wij in gesprek met een meisje van een jaar of 16 dat onwijs veel over zichzelf en haar leven heeft zitten vertellen, zo gaaf! Zo’n ontmoeting hadden we waarschijnlijk niet gehad in de minivan die we eigenlijk hadden willen boeken, maar vol zat. Ondanks het feit dat we wel redelijk gaar aankwamen in El Nido na urenlang hobbelen in de jeepney, was deze manier van reizen het meer dan waard!

Ben jij wel eens op de Filipijnen geweest? Wat staat jou er het meest van bij?

Let's travel and see

8 Comments

  1. Super leuk Saimi! Ik hoop volgend jaar ook een ritje te kunnen maken in een jeepney! Wat zien ze er super leuk uit :) Al klinkt het zitten tussen de kippen, rijstzakken, koffers en al die mensen iets minder comfortabel dan ik me had voorgesteld.. Heel gaaf zo’n bijzondere ontmoeting. Blijft toch wat mij betreft één van deze meest bijzondere aspecten aan reizen..

  2. Jaaaa leuk! Dat soort bussen zouden we in Nederland ook in moeten voeren. Fleurt meteen heel het straatbeeld op. In Sri Lanka reden er ook veel rond, geweldig leuk om te zien.

  3. Oh, ik heb echt heimwee naar Palawan. Zo’n mooi eiland. Heb het er zo fijn gehad! En wat leuk dat je in Taiwan hebt gestudeerd. Ik ga daar over vijf weken heen! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *